Bestemming van de poen

Wij laten het graag aan de ontvangers van de Echte Bonus om zelf te bepalen wat zij de meest geschikte bestemming achten voor hun gift. Ter inspiratie geeft Wonder een aantal suggesties en wij bieden graag een vrijblijvende inspiratiesessie aan.
Daarnaast vragen wij aan alle aanbieders om suggesties te geven. Hier alle suggesties voor giften op een rij.

De Sinterklazenclub

Hoge bazen zijn in een unieke positie om met hun macht en geld een leiderschapspositie in te nemen om te zorgen dat onze wereld fit is voor morgen.
Daarbij mag er ook plezier beleefd worden.
De leden van de Sinterklazenclub kiezen ervoor persoonlijk koploper met mijter te worden. Zij committeren zich om gedurende hun lidmaatschap ieder jaarlijks minimaal een ton in te leggen en daarmee maximaal verschil te maken. Begin december beleven de leden een Sinterklazencongres op een stoomboot, waarbij ze in vol Sinterklaasornaat worden geïnspireerd vanuit diverse werelden – bedrijfsleven, kunst, wetenschap, vakbonden, filosofen, politiek. Aan de hand van de meest relevante ontwikkelingen en kansen trekken zij een plan met het ingelegde totaalbedrag.

Groene Bonussen

Voor de een eenzijdige focus op korte termijn winstcijfers betaalt de aarde een hoge prijs. Uiteindelijk is dat ook voor het bedrijfsleven nadelig: Op een ongezonde planeet kan geen gezonde economie floreren.
Er is een omslag nodig, maar waar begin je? Het beloningsbeleid van een onderneming is een mooi instrument om door het hele bedrijf heen duurzaamheid een impuls te geven. Bestem een deel van de topbeloningen voor Groene Bonussen:
Medewerkers van het bedrijf die zich actief inspannen voor duurzaam beleid of duurzame maatregelen, kunnen hiermee een Groene Bonus winnen van €1.000.
Deze mogen ze privé vrij besteden aan een groene bestemming. Bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak, een donatie aan het WNF of een ecovakantie.
Duurzaamheid wordt zo onderwerp van gesprek en handelen op de werkvloer, een mooie stap richting een toekomst waarin economie en ecologie niet langer strijdig zijn maar elkaar versterken.

Het Vluchtelingenpaleis

De vluchtelingenproblematiek is volop in het nieuws en lijkt voorlopig niet weg te gaan. Op bestaande conflictsituaties komt de komende jaren nog meer spanning te staan door watertekorten, klimaatverandering, gebrek aan voedsel en bevolkingsgroei. Wat doen we met de grote aantallen vluchtelingen die Nederland bereiken? Behandelen we hen solidair, of kunnen we hen zelfs als kans zien? Dat laatste is de insteek van het Vluchtelingenpaleis.
Veel vluchtelingen willen zich nuttig maken in hun gastland, maar krijgen daar weinig kansen toe omdat ze niet mogen werken en de taal niet kennen.
Het Vluchtelingenpaleis brengt daar verandering in. Honderden vluchtelingen krijgen er Nederlandse les en kunnen deelnemen aan verschillende vrijwilligersprogramma’s.
Ouderenzorg, isolatie van woningen en groenbeheer zijn een paar mogelijke activiteiten. Voor een feestelijk tintje is er ook de Gratis Gebakjes Winkel waar vluchtelingen volgens recept uit hun thuisland gebak produceren en gratis uitdelen aan klanten.
Dankzij het Vluchtelingenpaleis laten vluchtelingen aan de Nederlandse samenleving zien hoeveel waardevols zij komen brengen.

De Superheldenclub

In Nederland groeien 61.000 kinderen in een sociaal isolement op wegens armoede.
Er is thuis geen geld voor clubs of cadeautjes om mee te brengen naar een verjaardags-feestje.
Deze kinderen krijgen de gelegenheid om één dag superheld te zijn. Verkleed als hun favoriete superhero mogen ze met een limousine rondrijden en €500 uitgeven aan goede daden voor de mensen die ze kennen.
De hoge bazen die dit mogelijk maken, doen minimaal 1x per jaar mee, ook als anonieme superheld gekleed. Voor beide is de ontmoeting een onvergetelijke ervaring.

Sharon

“Mijn tante heeft vorig jaar haar man verloren (mijn oom). Daarna raakte ze in een burn-out en haar tijdelijke contract is niet verlengd. De hypotheek kan ze niet alleen betalen maar de kopers voor het huis staan ook niet in de rij. Dat terwijl mijn tante de liefste van de wereld is. Denk aan zo iemand!”

Pieter

“Geef het aan de staat. Dan kan onze democratisch gekozen regering beslissen wat ermee gebeurt.”

Muhamad

“Er zijn zo veel goede doelen die hier wat moois mee kunnen doen. Iets voor kinderen bijvoorbeeld. Zij hebben de toekomst.”

Jacques

“Het ligt voor de hand om het bedrag voor iets anders te gebruiken in het bedrijf. En dan niet de bonus van een andere topman, maar een betere beloning voor het ‘gewone’ personeel bijvoorbeeld. Of het MVO-beleid.”

Koen

“Ik heb een creatief idee. Maak een speciale pinautomaat die soms ineens een bonus uitkeert. Gewoon aan iemand die dan een mazzeltje heeft.”

Sander Turnhout

“De paddestoelenbonus kan uitgekeerd worden dankzij de maatschappelijke meerwaarde die ontstaat wanneer amateuronderzoekers op grote schaal waarnemingen doen en kennis delen; de financiële bonus moet dan ook teruggeïnvesteerd worden in dit netwerk”

Adeline Riesselmann

“Dat is helemaal aan jou!”